Kiedy projektujemy kuchnie, zależy nam na tym, aby była nie tylko estetyczna, ale także prosta do czyszczenia i służyła latami. Kuchnia to pomieszczenie szczególnie eksploatowane – to w niej przygotowujemy i spożywamy posiłki.
Obok mebli i wyposażenia wybór materiału, z jakiego ma być podłoga to najważniejsza decyzja dotycząca wystroju oraz aranżacji kuchni. W kuchni jest ona narażona na uszkodzenia i zabrudzenia. Podobnie jak meble i akcesoria kuchenne, podłoga powinna być odporna na częste mycie, wilgoć, ścieranie, zaplamienia i wysoką temperaturę.
Z tego powodu warto porównać najpopularniejsze materiały podłogowe, pod względem zalet i ewentualnych niedogodności. Warto przy tym zaznaczyć, że dany produkt dla każdego będzie miał inna wartość, a dla niektórych osób pewne niedogodności związane z pielęgnacją wynagradzać będzie ponadczasowy wygląd.
Płytki
To bardzo popularny wybór wśród podłóg kuchennych. Charakteryzują się odpornością na ścieranie oraz niezwykłą trwałością. Ponadto nie odkształcają się i nie są im straszne przebarwienia. Są proste w pielęgnacji i nie wymagają dodatkowych zabiegów konserwacyjnych.
Dodatkową zaletą płytek jest szeroki wybór kolorów i wzorów, dzięki czemu można dostosować je do swoich upodobań i wizji kuchni czy to nowoczesnej, czy bardziej tradycyjnej. Warto by miały właściwości antypoślizgowe.
Panele
Stosunkowo niedrogim rozwiązaniem są panele podłogowe. Dodają wnętrzu przytulnego i ciepłego charakteru. Nie są tak wytrzymałe, jak płytki czy drewno, ale tu z pomocą przychodzą klasy ścieralności. Do kuchni warto wybrać panele przeznaczone do pomieszczeń wyższym natężeniu ruchu – o jak najwyższej wartości tego parametru.
by były odporne na wilgoć, powinny być zabezpieczone dodatkowym impregnatem. Panele podłogowe dobrze naśladują wygląd drewna i dostępne są w wielu kolorach. Odpowiednio pielęgnowane i dobrze położone będą służyć długie lata.
Drewno
Jest jedyne w swoim rodzaju i zarazem najbardziej wymagające. Drewno jest materiałem bardzo przyjemnym w dotyku i wprowadzającym ciepłą atmosferę do pomieszczenia. Wymaga jednak starannej pielęgnacji. Wysokiej jakości produkt powinien posiadać certyfikaty ścieralności, odporności na wilgoć i temperatur.
Wilgoć jest największym wrogiem drewna, może powodować jego deformację i odkształcenia. Jednak można temu zaradzić poprzez dobranie wysokiej jakości gatunku drewna i regularne olejowanie lub lakierowanie podłogi. Do kuchni polecane są twarde drewna rodzime takie jak czereśnia oraz dąb, a także drewna egzotyczne. Odpowiednio zadbana podłoga drewniana będzie służyła przez bardzo długi czas.
Wybór materiału, z jakiego zrobiona ma być podłoga w naszej kuchni, zależy od kilku czynników. Powinniśmy odpowiedzieć sobie na pytania takie jak:
Dokładnie i szczere odpowiedzi na te pytania przybliżą nas do decyzji o wyborze idealnego materiału do kuchennej podłogi.